- 10 MKKM
- 4 MKA

Mula beroperasi pada tahun 1989
Dirasmikan - 29 Oktober 1998 oleh Dato’ Chua Jui Meng.
Tujuan: - penguatkuasaan peraturan makanan
- mengawal situasi krisis makanan dan juga
- mengawal pengeluaran produk makanan
tempatan,import dan eksport.
VISI
Menerajui pembangunan perkhidmatan analisis makanan dan menjadikan makmal ini sebagai pusat kecemerlangan utama dalam aktiviti analisis makanan.
MISI
Mewujudkan masyarakat yang sihat melalui satu aktiviti kawalan mutu makanan dengan mengamalkan teknologi yang CEPAT, TEPAT, CEKAP dan ANDAL dengan mengutamakan aspek kualiti, kreativiti dan inovasi.
OBJEKTIF KHUSUS
1. Untuk memastikan makanan yang dijual adalah bebas daripada kontaminan dan aditif yang dilarang;
2. Mematuhi standard yang sedia ada seperti dalam Akta Makanan dan Peraturan Makanan 1985 ;
3. Memastikan makanan yang diimport ke dalam negara adalah selamat dan mematuhi standard serta peraturan yang sediada.
4. Untuk memastikan makanan yang dieksport mematuhi standard yang diperlukan oleh negara pengimport.
5. Menjalankan penyelidikan dan pembangunan kaedah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan